Najnoviji broj

Partner broja: Rainbow at Atlas Network

Da li uživate u našim tekstovima?

Ukoliko je Vaš odgovor pozitivan onda ne propustite priliku da se po povoljnim cijenama pretplatite na digitalno i štampano izdanje svih narednih brojeva časopisa Vjesnik slobode i tako podržite mlade autore i njihove napore u stvaranju crnogorskog časopisa o mladima, slobodi i nauci.

Broj 2 • Jun 2019. godine

Vjerovatno da ne postoji tema (ljudska prava) o kojoj se u javnosti toliko govorilo, pisalo, čitalo i o kojoj su se organizovale brojne radionice i konferencije, a da ipak i dalje postoji nerazumijevanje samog koncepta ljudskih prava. Čini se da se to dešava u našem društvu danas, i to ne samo od građana, već i od samih političkih lidera, odnosno onih koji bi trebali da vode ovo društvo ka evroatlantskim vrijednostima. Čini se da posustaju, i to zaista u velikoj mjeri. Zbog toga smo i odlučili da ovaj broj posvetimo upravo pitanju ljudskih prava, odnosno aktuelnom Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola, kako se to stručno kaže, jer upravo taj Zakon je svojevrsni test razumijevanja pojma ljudskih prava i onoga što bi trebale biti naše vrijednosti.

No prije se osvrnem na to pitanje, dozvolićete mi da se podsjetimo odlomka iz povelje o ljudskim pravima koju su 1948. godine predstavile Ujedinjene
nacije. “Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i svešću i treba jedni prema drugima da postupaju u duhu bratstva.” Biće obdareno razumom shvata da ljubav nije definisana granicama između muškarca i žene, te da je ta granica samo proizvod naših kulturoloških zaostajanja i nehajnosti prema našem intelektualnom biću. Ljudska prava nikada ne smiju biti pod znakom pitanja jer ona nisu pitanje već imperativ! Kao što kaže povelja sva bića se rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Borba za ljudska prava mora biti bez presedana. To je naša obaveza ukoliko želimo slobodno, odgovorno i prosperitetno društvo.

Ovaj broj posvećujemo našim prijateljima i onima koje još nismo upoznali, a koji su prolazili kroz razne fizičke ili psihičke torture jer su drugačiji, jer su se drznuli da vole nekoga ko nije bio suprotnog pola. Ovaj broj je za sve one koji su svoji, i slobodni!

Glavna i odgovorna urednica,
Violeta Žudić

Izdvojene priče

Ekonomija i preduzetništvo

Politika

Umjetnost i filozofija

Stav

Ispod se možete prijaviti na Vaš nalog

Popunite formular koji se nalazi ispod kako biste napravili novi nalog

*Registracijom na našem portalu prihvate Politiku privatnosti i Politiku korišćenja našeg portala.

Povratite lozinku

Molimo unesite Vaše korisničko ime ili email adresu kako biste obnovili lozinku.